SZŐLŐFAJTÁK

 

Szőlőtelepítéseknél fő szempontunk volt elsősorban a magyar fajták termesztése, melyeket speciálisan a mi területeinkre nemesítettek elődeink.

Területeink legnagyobb részét a világon egyedül ebben a térségben megtalálható...

Arany Sárfehér

 

Arany Sárfehér szőlőfajta alkotja, melynek területe 20 hektár. Ez a fajta jellemzi Izsák szőlőtermesztését, érdekessége, hogy még mindig hagyományosan alacsony, fejművelésben termesztik, mint régen. Ezért rendkívül nagy a kézimunka igénye, így a 80-as években termesztése háttérbe szorult. Fő előnye, hogy nagyon bőtermő, bora magas savtartalmú, neutrális jellegű. önállóan is megállja a helyét, de házasításra is nagyon alkalmas jó gerincet ad a cuvének. Kitűnő pezsgő alapbort ad.

 
 

Cserszegi Fűszeres

 

Második helyen áll Cserszegi Fűszeres területnagysága 6 hektár, nem túl öregfajta, ez is speciálisan magyar. Bora közkedvelt parfümös zamatos illatos, egyre nagyobb elismertséget szerzett magának világszerte.
Irsai olivér és a piros tramini keresztezése, határozott muskotály illatú bort képez. Fűszeres savai lágyak.

Rajnai Rizling

 

Rajnai Rizling, területnagyság 5 hektár a fajta nem egészen magyar fajta, de térségünkben elég nagy felületet betelepítették a 80-as években, a mi homokos területeinken is rendkívül jó minőségű bort lehet belőle készíteni. Talán a világ legjobb és legértékesebb fehérszőlőfajtája, még ha ezt nem is ismerik el mindenhol. Nagyon érzékeny mind a klíma, mind a termőhely sajátságaira. Minősége az egyszerű fanyar asztali bortól, amely még éppen alkalmas pezsgő alapanyagnak, egészen a szinte határtalanul tartós, töppedt szőlőből készített nemes borig, sokféle lehet. A jó rizling gyümölcsös, savkaraktere többnyire markáns. Aromájára jellemző az őszibarack- és grépfruitillat.

 
 

Ezerjó

 

Ezerjó területe 2,6 ha, régi magyar fajta. Termesztése ennek is kezdett háttérbe szorulni rothadékonysága és nehézkes termesztése miatt, viszont hagyományos művelésmódban és kis terheléssel magas beltartalmi értékű magas savú jellegzetes fajtajellegű bort tudunk készíteni.

Chardonnay

 

Származása: Franciaország
Tőkéje: nagyszámú, hengeres, barnássárga vesszőt nevel
Fürtje: kicsi, hengeres vagy vállas, középtömött
Érése: szeptember második fele
Bora: fajtajelleges, finom zamatú, kemény karakterű, élénk, elegáns bor
Elterjedése: Etyek-Budai, Mátraaljai, Mecsekaljai, Tolnai, Balatonboglári, Ászár-Neszmélyi borvidék

 
 

Kövidinka

 

Kövidinka 2 hektár kifejezetten homokos területekre nemesített fajta szintén hagyományosan fejműveléssel termesztjük. Magyarországi eredetű. Bőtermő. Későn érik, nem rothad. Cukor, és savtartalma kicsi. Az utóbbi évtizedekben felhagytak termesztésével ezért már csak kevés található. Manapság újra egyre keresettebb, kedveltebb lett, ezért már különlegességnek számít.

Kadarka

 

Kadarka 1 hektár vörös szőlőfajta. Ernyőműveléssel gondozzuk. Valószínűleg Kis-Ázsiából származik. Magyarországon termesztett szőlőfajtáink sorában ma is az elsők között áll. Bőtermő. Későn érő fajta, sajnos erősen rothadhat. Cukor-, sav- és színanyagtartalma kicsi. Bora fűszeres ízű, illat-, zamatanyag- és extrakttartalma közepes. Tanninban nem gazdag, ezért színe halványabb.

 
 

Cabernet sauvignon

 

Cabernet sauvignon 1 hektár területnagyságú. Franciaországból származik. Ez az a vörös borszőlőfajta, amely a homokos Alföldön még elterjedt és termeszthető. Az egyik legelterjedtebb fajta a világon. Minősége nagyon magas szintű. Színe mélyvörös, cserzőanyagokban gazdag. Illata avarillatba forduló zöldpaprika aromájú. Zamata intenzív, hosszú. Extrakttartalma nagy.

Kékfrankos

 

Származása: nem tisztázott, magyarnak vallják
Tőkéje: kifejezetten erős növekedésű, kisszámú felálló vesszővel
Fürtje: középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött
Érése: szeptember vége
Bora: finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas ízhatású. Az Egri Bikavér legfontosabb összetevője
Elterjedése: Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, Mátraaljai borvidék (de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek)

 
 
 

BEMUTATKOZÁS | SZŐLŐFAJTÁK | BORAINK | ELÉRHETŐSÉGÜNK | GALÉRIA | EREDMÉNYEINK

Copyright © 2005-2007 Varga Birtok Kft. Minden jog fenntartva.

Eddig látogató fordult meg honlapunkon.